Bradford House

Location: East Street, Epsom

Contract Sum: £5.8 million

Completion: September 2020

Bradford House

Geoffrey Sloan Associates involvement on this project was throughout stages 0 – 7 of the RIBA Work Plan. The proposal was to demolish the existing office building and re-develop the site into 99 student en-suite bedrooms. The bedrooms were arranged into flats with common parts over 5 stories. The building also included ground floor office space and basement parking and plant space.

The scheme was submitted for planning in March 2018. Within four weeks of the planning submission GSA and the client were called into the Councils planning department for discussions regarding the scheme. It was explained that the council’s approach to taller buildings was being changed to permit extra floors in some areas. Bradford House was the first project to go in front of the council as a test case for this new height limit policy. The successful application also included the option of a sustainable ‘blue roof’ drainage system alongside solar panels to provide 10% renewable energy.

Demolition works commenced on site in September 2018 and the project was successfully completed in September 2020.

Crossways House

Location: East Street, Epsom

Contract Sum: £4.8 Million

Completion: May 2016

Crossways House

Geoffrey Sloan Associates involvement was from Stage 0 – 7 of the RIBA Work Plan on this project. The task was to deliver 99 student rooms with en-suite and a shell of the commercial office space by July 2016, with a start date of August 2015. The target of £4.8 million was achieved, as well as an earlier completion date of May 2016, as requested by the end-user, UCA.

Originally constructed in the 1960’s for office use, and refurbished in the 1980’s, the proposal for Crossways House aimed to retain the existing structural frame and refresh the current building exterior and site to enhance the aesthetic quality of the property. The extension to the rear, and an additional fourth floor, were required to accommodate the additional student bedrooms to meet the needs of the UCA. The existing stairwell, life shaft and external concrete escape stair were removed and vertical circulation relocated more centrally within the building, and a new entrance formed. The skewed protruding central glazing articulates the front façade.

A new external envelope was provided to improve the performance of the building fabric, consisting of a metal frame system, insulation and an external brick elevation, punctured with a dark grey cladding panel and glazing system. Pre-formed bathroom pods were used to aid speed of construction. The new top floor was accommodated within a mansard roof clad with insulated panels with factory-finished single ply standing seam roofing system. Contamination problems were found on the site but were overcome.

The scheme accommodated 96no fully-furnished en-suite student bedrooms arranged within 13no separate flats with dedicated kitchen and dining facilities, including 1no flat on the ground floor specifically designed to accommodate 6no students with disabilities; 3no student studio bedrooms associated student facilities, and a new commercial office unit at the front of the ground floor of the building.

Within walking distance of the Epsom town centre and the University of the Creative Arts main buildings, this student accommodation building, with office space, was a sustainable commercial regeneration of the site, in line with local planning policy, and also provided support to a thriving university with necessary provisions for its growing student population.

Wilberforce Court

Location: Ashley Road, Epsom

Completion: July 2010

Wilberforce Court

Geoffrey Sloan Associates designed this student accommodation for the University of the Creative Arts with over 70 student bedrooms arranged in flats. It features the first green roof in Epsom, just one of the sustainable elements incorporated into the design by the introduction of BREEAM into this project. It made us change our thinking to design more sustainable, including using renewable energy such as air source heat pumps for this building, encouraging bio-diversity with the green roof, and considering materials and their sources.

The existing beech trees on the site and the needs of the end-users played important roles in the design and layout of the building.

Anstie Grange Barn

Location: Surrey

Completion: February 2021

Anstie Grange Barn 1 Anstie Grange Barn 2 Anstie Grange Barn 3 Anstie Grange Barn 4 Anstie Grange Barn 5 Anstie Grange Barn 6

Geoffrey Sloan Associates first started works at the property in 2007 with our involvement in the original conversion works from 2007 – 2009. This included the conversion of the existing back barn working throughout stages 0 – 7 of the RIBA Work Plan. This included the building works which were carried out by Jaques Construction.

The original conversion did not include the timber barn. Planning consent was obtained for the conversion by other Architects. We were commissioned to take over the project from Stage 4 of the RIBA Work Plan until the end of Stage 7, including the technical design, construction and handover works.

Sadly, Jaques Construction were unable to tender for the work due to current commitments. The project was therefore carried out by another contractor—Ivan Boniface—whose workmanship and attention to detail is second to none.

Alongside the conversion works, the client sought to replace the existing heating system. As existing the properties hot water was sourced via a Ground Source Heat Pump. The hot water supply was reconfigured to run from new Air Source Heat Pumps with suitable capacity for the building, including the additional converted barn. The new heating system also provided the occupants with increased heating efficiency and lower associated running costs.

The project was completed during 2020 under difficult circumstances, owing to the COIVD-19 pandemic and resultant restrictions and regulations. The project was completed within an acceptable time scale and on budget which, given the circumstances, was a great success by the project team.